Ramazan ayı dolayısıyla kırmızı et fiyatlarını sabitleme kararı alan Et ve Süt Kurumu (ESK) ile Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF), vatandaşların uygun fiyatlarla et almasını hedefliyor. İstanbul’daki 1.500 ve Ankara’daki 250 üye markette başlatılan fiyat sabitleme protokolü gereği, kıyma 379 TL, kuşbaşı ise 399 TL'den satışa sunuldu. Ancak bu uygulama, vatandaşlara sağladığı kolaylık kadar yeni sorunların da ortaya çıkmasına neden oldu.
UCUZ ET İÇİN YOĞUN TALEP! VATANDAŞA KALMADI
Protokolün devreye girmesiyle marketlerdeki kırmızı et reyonları kalabalıklaştı. Fakat kısa zaman içerisinde, restoran sahipleri ve kasapların büyük miktarlarda et temin ettiği gözlemlendi. Bu durum, market raflarının hızla boşalmasına yol açarak birçok vatandaşı elleri boş geri dönmek zorunda bıraktı.
MARKETLER KOTAYA GİTTİ
Gelen şikayetler ışığında, marketler et satışında kısıtlamalar getirdi. Yetkililer, sadece bireysel alım yapanların ucuz etten yararlanabilmesi amacıyla kontrol mekanizmaları geliştirdiklerini kaydetti. Market çalışanları, vatandaşlar ile toplu alım yapan işletmeleri ayırt edebilmek için ekstra çaba harcıyorlar.
FİYAT SABİTLEME KARARI NE GETİRDİ?
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (PERDER) ile Et ve Süt Kurumu tarafından alınan bu kararın amacı, ramazan dönemindeki et fiyatlarındaki aşırı artışları ve stokçuluğu engellemekti. Ancak büyük şehirlerde meydana gelen yoğun talep, asıl hedef kitlesi olan vatandaşların ette erişimini güçleştirdi.