Dolar 39.1372 Euro 44.7558 Altın 4236.712 Borsa 9277.01 Sterlin 53.2414 Brend 65.47
4 Haziran 2025 Çarşamba

İftar Sofrasının Vazgeçilmezi: Çay ile Uyumlu Kalburabastı Tarifi!

Ramazan denilince akla gelen güllaçtan sonra, kalburabastı da nefis bir tercih. Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından biri olan kalburabastı, çay saatlerinin en sevilen eşlikçisi. Peki, evde kalburabastı nedir ve nasıl yapılır? İşte detaylı kalburabastı tarifi…

İftar Sofrasının Vazgeçilmezi: Çay ile Uyumlu Kalburabastı Tarifi!
8 Mart 2025 Cumartesi/06:01

İftar sofralarınızı zenginleştirecek ve misafirlerinizi tatlı bir sürprizle karşılayacak bir lezzet arıyorsanız, kalburabastı tam size göre. İşte kıtır kıtır hamuru ve lezzet dolu şerbeti ile dikkat çeken kalburabastı tarifi.

KALBURABASTI İÇİN GEREKEN MALZEMELER

Hamur İçin:

  • 8 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 4 su bardağı un
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 4 damla limon suyu
  • 1 adet yumurta

İç Harcı İçin:

  • 120 gram ceviz içi

Şerbet İçin:

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Sunum İçin:

  • 2 yemek kaşığı toz Antep fıstığı ya da Hindistan cevizi
  • İsteğe bağlı olarak sade dondurma ya da kaymak

kalburabasti-tarifi-1-001.jpg

KALBURABASTI TARİFİ

1. Şerbeti Hazırlayın

Öncelikle kalburabastı için şerbetinizi hazırlamakla başlayın. Bir tencereye şeker ile suyu koyarak karıştırın ve kaynamaya bırakın. Şeker tamamen eriyip karışım kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu ilave edin ve kısık ateşte yaklaşık 10 dakika kadar kaynatmaya devam edin. Daha sonra şerbeti ocaktan alarak ılımaya bırakın.

2. Hamuru Hazırlayın

Hamur malzemelerinizi bir kapta bir araya getirin. Tereyağı, yoğurt, sıvı yağ, yumurta ve karbonatı iyice karıştırın. Karbonatın üzerine birkaç damla limon suyu sıkarak köpürtün. Ardından azar azar un ekleyin ve ele yapışmayan bir kıvama gelene dek yoğurmaya devam edin. Son olarak irmiği ekleyip homojen bir hamur elde edin.

3. Şekil Verin

Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayın. Daha sonra hamurun üzerine bir süzgeçle bastırarak şekil vermeyi unutmayın. Ceviz içini hamurun ortasına yerleştirip dikkatlice kapatın. Bu işlemi tüm hamur bitene kadar tekrarlayın.

4. Fırında Pişirin

Şekil verdiğiniz kalburabastıları önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika, üzeri altın rengi alana dek pişirin.

5. Şerbeti Dökün

Fırından aldığınız sıcak kalburabastının üzerine, önceden hazırlayıp soğuttuğunuz şerbeti dökün. Şerbetin iyice emmesi için tatlının biraz dinlenmesini bekleyin.

6. Servis Edin

Kalburabastıyı üzerine toz Antep fıstığı ya da Hindistan cevizi serpiştirerek, isteğe bağlı olarak kaymak veya sade dondurma ile süsleyip servis edebilirsiniz.