ZEYNEP ORHAN
Emekli SGK Başmüfettişi İsa Karakaş, YouTube platformunda dul ve yetim maaşları hakkında sıkça sorulan soruları yanıtladı. SGK mevzuatına dair derin bilgisiyle tanınan Karakaş, önemli bilgileri dinleyicileriyle paylaştı.
DUL ve YETİM MAAŞI ALABİLMEKO ŞARTLARI NELER?
Karakas, dul ve yetim maaşı alabilmek için gereken şartları şöyle açıkladı:
- Vefat eden kişinin en az 1800 gün priminin bulunması gerekmektedir.
- Eğer 1800 gün prim bulunmuyorsa, askerlik veya doğum borçlanması yoluyla bu süre tamamlanabilir.
- SSK, Bağkur, memur ya da emekli sandığına tabi olanlar için ise farklı kurallar geçerli olmaktadır.
SSK'LILAR İÇİN KOLAYLAŞAN ŞARTLAR
SSK'lılar için bazı kolaylıklar sağlandığını belirten Karakaş, sadece 900 gün primin varlığı halinde bile dul ve yetim maaşı bağlanabileceğini, ancak bu durumda sigorta başlangıcının ölüm tarihinden en az 5 yıl önce olması gerektiğini vurguladı.
DUL MAAŞI ALMA KOŞULLARI NELERDİR?
Dul maaşı alınabilmesi için, vefat eden eşin ölüm tarihinde resmi nikahlı olunması gerekmektedir. Eğer ölen eş kadınsa, erkek eşe de dul maaşı bağlanabilir. Ayrıca, hayatta kalan eşin çalışması, dul maaşı almasına engel değildir.
ÇOCUKLARIN HAKLARI NASIL?
Çocukların cinsiyeti ve yaşı konusunda bilgi veren Karakaş, kız çocuklarının evlenmemesi ve sigortalı bir işte çalışmamaları halinde sürekli yetim maaşı alabileceğini ifade etti. Erkek çocukların ise okumuyorlarsa 18, liseden mezun olmuşlarsa 20, üniversite öğrencisi iseler 25 yaşına kadar bu maaşı alabileceklerini belirtti. Malul durumda olan çocuklar, yaş ve cinsiyet ayrımı olmaksızın yetim maaşı alabilmektedir.
ANNE VE BABALARIN DURUMU
Anne ve babaların aylık alabilmesi için, çocuklardan hak kazanılan gelir ve diğer aylıkların dışında, başka bir gelir ya da aylık bağlanmamış olması gerektiği belirtildi. 65 yaş üzeri anne ve babalar için bu şart aranmamaktadır.
İpucu:
- Cenaze ödeneği de talep edilebilir.
- Gerekli belgeler e-Devlet üzerinden temin edilip, SGK'ya başvurulabilir.
EMEKLİ SANDIĞINA TABİ OLANLAR İÇİN HAKLAR:
Emekli sandığına tabi dul ve yetimlere, hak sahibi olunan pay oranında maaş ödemesi yapılmaktadır.